Marc Hendrickx

Via de Scriptomanen leerde ik in 2001 Marc Hendrickx kennen. Hij had net het boek “Ali, Nog altijd de grootste” voltooid. In het hoofdstuk over Jean-Pierre Coopman zag hij een toneelstuk, maar hij was de bokswereld even beu. Ik sprong op de kar en begon aan wat “Ik, Jean-Pierre” of “Coopman Campioen!” zou worden. Het zou tot 2009 duren vooraleer deze productie op de planken kwam.

Onze jongerenpiste had meteen succes. In 2002 realiseren we “Getreinde Wanhoop”, over herinneringseducatie. We kiezen voor de vrij unieke combinatie jeugdboek/jeugdtheaterstuk. Boek en theaterstuk krijgen prima kritieken, de productie werd gespeeld tot juni 2014, goed voor 170 voorstellingen. Ze was in historische locaties te zien zoals in het Fort van Breendonk en In Flanders Fields.

Voor “Wolken en een beetje regen” (2005) over het moordende verkeer verbeterden Marc en ik onze initiële werkomstandigheden. Door met een andere uitgeverij en een andere theaterproducent in zee te gaan ontstond een schaalvergroting. Het succes nam evenredig toe: in 2014 begint ‘Wolken’ aan haar tiende seizoen. Op de teller staan meer dan 350 voorstellingen en bijna 6.000 verkochte boeken. (zie ook www.wolkeneneenbeetjeregen.be)
Op 30 april 2014 ging de film “Booster” in première. Deze film, geproduceerd door Lambofilms met de steun van de Vlaamse overheid, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Jekino, is gebaseerd op “Wolken en beetje regen”. Hij debuteerde in meer dan 40 Vlaamse zalen.

“Ma, pa, puinhoop!?” (2007) over jongeren die van huis weglopen verscheen vanaf dag 1 tegelijk in beide landstalen, en dat zowel in boekvorm als op de planken. “Ma, pa, puinhoop!?” en “Père, mère… quelle galère!?” werden gespeeld tot juni 2011 en haalden respectievelijk 125 en 50 voorstellingen. De boeken gingen respectievelijk 3.000 en 1.200 keer over de toonbank. “Père, mère… quelle galère!?” krijgt vanaf 2010 het gezelschap van ‘Nuages et quelques gouttes de pluie”, waarmee ook ‘Wolken’ de taalbarrière doorbreekt. De voorstellingen beneden de taalgrens werden gebracht door Théâtre de la Marquise. “Nuages et quelques gouttes de pluie speelde tot juni 2014 en was goed voor 80 voorstellingen.

In het najaar van 2010 is het dan de beurt aan “Wapenland”. Hiervoor reisden Marc en ik naar het verre Colombia om een doorleefd verhaal over ontheemding en mensenrechten te maken.  (zie www.wapenland.be) De productie werd ook opgesmukt met authentieke beelden uit Colombia. De voorstelling speelde tot nu toe 135 keer en er werden 2.500 boeken verkocht.

Op 14 oktober kende “Heb jij ze wel alle vijf?” met als thema (kans)armoede een dubbelpremière. De productie debuteerde zowel in Antwerpen als in Brussel. De start is alleszins heel beloftevol. We speelden in zomaar even 16 Vlaamse steden en gemeenten voor een divers publiek. Ook scholen boeken inmiddels volop deze voorstelling. Ook aan deze productie is een gelijknamig jeugdboek gekoppeld.

Door omstandigheden ging bijna tegelijkertijd met “Coopman Campioen!” de volkse komedie “Den Derby” over de eeuwigte rivaliteit tussen de voetbalclubs Antwerp en (Germinal) Beerschot in première. We hadden reeds vanaf 2003 aan “Den Derby” gewerkt en met de realisatie ervan ging toch een droom in vervulling. Na heel wat omzwermingen produceerden we het stuk uiteindelijk zelf, net als “Coopman Campioen!” We richtten hiervoor een eigen Bvba op, Publiek. Er werden 40 voorstellingen gespeeld voor bijna 10.000 toeschouwers. We kregen met Ivo Pauwels, Ludo Hellinx, Eddy Vereycken, Wim Van de Velde, Gunter Reniers, Koen Vijverman, Annemarie Picard, Silvia Claes en Nathalie Wijnants een indrukwekkende cast op de planken van het Fakkelteater.

“Den Derby” kreeg in 2012 een vervolg “Den Derby2”. Anneke Van Hooff, Abigail Abraham, Mitta Van der Maat, Koen Vijverman, Wim Van de Velde, Serge Adriaensen, Thomas Delvaux, Hans De Munter en Eddy Vereycken speelden, opnieuw in een regie van Jos Dom, 23 voorstellingen in Theater aan de Stroom. “Den Derby 2” was een coproductie met de Fluistercompagnie.

Meer over onze gezamenlijke projecten vindt u op: www.moodyblueproductions.be

Voor meer informatie over Marc Hendrickx zie www.hendrickx-books.com

Comments are closed.