Heb jij ze wel alle vijf?

Begin van het nieuwe schooljaar in het atheneum. Bij de derdejaars vervoegen enkele nieuwkomers de richting sociaal-technische. Mooie Phaedra komt over van het college, Chelsea van een school uit een andere stad. Ze komen terecht in een klas zoals zovele. Een klas die ook een paar dubbelaars telt. Yassim, die in het lager ook al een jaar overdeed, is met zestien jaar de oudste van de groep.

Terwijl het schooljaar zich op gang trekt, start op televisie ‘Heb jij ze wel alle vijf?’. Na ‘Idool’, ‘X-factor’, ‘So You Think You Can Dance’, ‘De Voice van Vlaanderen’ en ‘Belgium’s Got Talent’ de wedstrijd die alle vorige overtreft! Verschillende jongeren voelen zich aangesproken en willen aan ‘Heb jij ze wel alle vijf?’ deelnemen. Maar is zich inschrijven voor de wedstrijd wel voor iedereen even makkelijk gezegd als gedaan? Krijgen alle deelnemers gelijke kansen? Sommigen onder hen vechten een heel andere wedstrijd uit!

Auteurs: Dirk Dobbeleers en Marc Hendrickx
Het boek verscheen in september 2013 bij uitgeverij Abimo. (zie www.abimo.net) Het kost € 14,75.

Recensies:
* Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers hebben met dit boek een schitterend en spannend boek op handen. Het speelt geheel in de belevingswereld van de pubers, compleet met schoolsituaties en jeugdproblematiek. Het verhaal wordt deels vanuit de jeugdkring geschreven, met begeleidster Dana als leidraad, en deels vanuit de jongeren zelf. In het boek komt het rijkere Vlaamse taalgebruik duidelijk naar voren, waardoor Nederlandse kinderen er een flinke kluif aan kunnen hebben, en zeker heel wat woorden zullen leren. Een spannend boek, dat helemaal inspeelt op de trend van talentenjachten.
Coole suggesties

* Marc Hendrickx en Dirk Dobbeleers zijn met dit boek niet aan hun proefstuk toe. Ze kiezen bewust voor jeugdboeken en theaterstukken met een sociaal-maatschappelijke inslag. Ook met dit project zijn ze daar opnieuw in geslaagd. Deze keer staat het thema ‘(kans)armoede’ centraal. Op een realistische maar ook respectvolle manier wordt het leven van tieners die leven in armoede geschetst. Het verhaal kan jongeren helpen om hun blik op de wereld te verruimen. Armoede is immers niet iets waar je voor kiest, eerder iets dat je overkomt. Leerkrachten die hierover dieper willen graven met hun studenten, kunnen
achteraan in het boek nog nuttige informatie vinden.
Ook een lekkere/leuke meerwaarde van het boek: de recepten van Yassim staan achteraan in het boek!
Katrien Van Tongerloo

* Al twee van onze jongeren lazen het boek in één ruk uit! Ze zijn heel enthousiast en zeggen dingen als “dat boek is zoals het echt is”, “het is de waarheid”, “zo
is het voor ons” enzovoort. GOOD JOB! 8) Kunnen we, omdat het zo populair is, nog wat exemplaren krijgen? Zouden wij en de gasten erg op prijs stellen!
Sofie Devocht – Jongerenwerkster – vzw Recht-Op (Recht-Op is een van de partners die hielp bij het ontwikkelen van het project.)