De Bokkenrijders

(12+) van en door Dirk Dobbeleers

De bokkenrijders… Zo werden de beruchte leden van de roversbende genoemd, die in de tweede helft van de achttiende eeuw grote delen van Belgisch en Nederlands Limburg in rep en roer zetten.

Hadden zij werkelijk een pact met de duivel gesloten en reden zij echt op bokken door de lucht? Of waren de bokkenrijders in de eerste plaats armoezaaiers die wel moesten roven om niet van de honger te creperen?

Hoe dan ook, bokkenrijder Philippus Creemers leeft ondergedoken in de mergelgrotten.

Hij is doodsbang om opgepakt te worden door de schout, die de bokkenrijders laat folteren tot ze alles bekennen wat de rechters willen horen.

Philippus Creemers vertelt ons hoe hij bij de bende gekomen is. Hij biecht op wat hij mispeuterd heeft, maar hij wijst ook op de ellende waarin hij met zijn gezin probeerde te overleven.

De Bokkenrijders is een historisch verteltheater, geschreven en gespeeld door Dirk Dobbeleers, een specialist terzake die in 2003 het Bokkenrijdersgenootschap oprichtte.

Het stuk kan ‘s avonds en in het weekend gebracht worden, in een accommodatie naar keuze.

Duur: ca. 1 uur.

Uitkoopsom: 300 euro (maximum 200 toeschouwers in theaterzalen) all in.

Tweede voorstelling zelfde dag en plaats: 200 euro. In de prijs is een verwerkingsbrochure en het gelijknamige jeugdboek inbegrepen.

Referenties: ‘De Bokkenrijders’ werd met veel succes gespeeld in o.a. het Xaveriuscollege Borgerhout, de grotten van Kanne (Riemst), de CC’s van Maaseik, Harelbeke, Bree en Opglabbeek en in het kader van de  internationale vertelfestivals te Alden Biesen en Maastricht.

Contactgegevens: dirk.dobbeleers@telenet.be