De Bokkenrijders

De bokkenrijders… Zo werden de beruchte leden van de roversbende genoemd, die in de tweede helft van de achttiende eeuw grote delen van Belgisch en Nederlands Limburg in rep en roer zetten.

Hadden zij werkelijk een pact met de duivel gesloten en reden zij echt op bokken door de lucht? Of waren de bokkenrijders in de eerste plaats armoezaaiers die wel moesten roven om niet van de honger te creperen?

Gedwongen door honger en een mensonwaardig bestaan sluit Philippus Creemers zich bij de bende aan. Een beslissing die niet enkel zijn eigen leven zal veranderen, maar ook dat van zijn gezin…

De Bokkenrijders (11+) werd uitgegeven door Abimo in 2004. Het kost 13,50 euro en is te verkrijgen bij de auteur. Bestellen kan via dirk.dobbeleers@telenet.be

Van het boek bestaat ook een theatermonoloog. Meer info bij de rubriek: “Ik kom naar je toe – Verteltheater”.

J.R. De Kler-Kuipers – Nederlandse Bibliotheek Dienst:
“De jacht op de bokkenrijders is goed beschreven met voor de bendeleden weinig alternatieven: gedood worden of vluchten. Voor historisch geïnteresseerden nog altijd een interessante periode, waar men graag over zal lezen.”

Herman De Graef – Leeswelp 9/2004:
“De taal is direct en helder. De tweede helft van het boek is boeiend met een paar verrassende wendingen. Het verhaal maakt jonge lezers vertrouwd met een alleszins interessante periode uit hun verleden.”

Jean Innemée – Belgisch-Nederlands Bokkenrijdersgenootschap:
“Mijn complimenten voor je spannende boek. Ik heb het in één adem uitgelezen.”

Maarten Jonckheere maakte van “De Bokkenrijders” een boekbespreking. Hij kreeg hier trouwens het maximum van de punten op.

Boekbespreking ‘De Bokkenrijders’

De korte inhoud

Tijdens de achttiende eeuw maken roversbenden het Limburgse Maasland onveilig. De mensen noemen hen bokkenrijders omdat ze geloven dat de bendeleden op bokken door de lucht vliegen. Gedwongen door honger en een mensonwaardig bestaan sluit Philippus Creemers zich bij de bende aan. Een beslissing die niet enkel zijn eigen leven zal veranderen, maar ook dat van zijn gezin. Door te stelen bij de rijke mensen (kloosters, bij Vranken, de pastoor) en de boeren krijgt het gezinnetje Creemers voldoende te eten.

De bokkenrijders schrijven ook brandbrieven waarmee ze de mensen bedreigden. Door een list van de schout worden de bokkenrijders één voor één opgepakt. Alleen de familie Creemers kan op het nippertje ontsnappen met een boot. Hiermee varen ze een heel nieuw leven tegemoet. De rest van de groep wordt opgesloten in de gevangenis. Zij verraden elkaar niet tijdens de ondervraging. Ze worden gefolterd en aan de galg opgehangen.

Personages

Philippus Crreemers:
Hij is de vader van het gezinnetje. Hij heeft het moeilijk om zijn gezin te onderhouden. Hij kon de dood van zijn zoon Maarten niet verwerken. Hij voelt zich schuldig hieraan. Hij probeert een oplossing te zoeken om uit de armoede te geraken. Hij sluit zich bij de bokkenrijders aan nadat zijn buurman hem heeft overhaald.

Martha Creemers:
Is de dochter van Philippus. Ze heeft veel verdriet na de dood van haar broertje. Ze zoekt troost bij haar vriend Dirk Luyten. Als twee vrienden proberen ze hun ouders te helpen om een beter leven op te bouwen. Zij blijft haar vader onvoorwaardelijk steunen in zijn strijd.

De bokkenrijders:
Een roversbende die uit meerdere personen uit het dorp bestaat. Ze zetten een bokkenkap op hun hoofd om niet herkend te worden. Ze gaan op strooptocht bij rijke mensen om voor zichzelf en hun gezin eten en geld te hebben. Ze zijn trouw aan elkaar en zullen elkaar niet verraden bij de schout.

Eigen mening

Ik vind het een spannend boek omdat je het in één keer wilt uitlezen. Er staan geen illustraties in. Op de kaft staat een eenvoudige tekening die de inhoud van het boek in een oogopslag weergeeft.

De personages zijn duidelijk beschreven. Je kunt echt meeleven met het verhaal. Het boek heeft een open einde: je weet niet echt hoe het echt met de familie Creemers afloopt.

Ik heb dit boek gekozen omdat het geschreven is door een goeie, plezante meester van mijn vorige school.

Ik heb ook het toneelstuk gezien waaruit dit boek is ontstaan. Ik zou eigenlijk niets veranderen aan het boek, het is al spannend genoeg. Ik zou wel een vervolgboek schrijven zodat je te weten komt hoe het verder gaat met de familie Creemers.