Mozart

Genre  :           historische evocatie met liefst veel muziek van W.A. Mozart

(productie voor kinderen vanaf 8 jaar, te promoten als gezinsproductie) 

Duur    :           105 minuten (muziek inbegrepen)

Decor  :           zetstukken

Bezetting :      minimum 4 vrouwen, 5 mannen, 1 jongen en 1 meisje
(er zijn echter heel wat meer personages)

In dit theaterstuk fungeert vader Leopold Mozart als verteller. Hij doet dit aan de hand van de talrijke brieven die de Mozarts vaak naar elkaar schreven. Ondertussen groeit het wonderkind Wolfgang op. Hij geeft concerten voor de keizerlijke familie, de paus en reist Europa rond. De volwassen Wolfgang is een muzikaal genie, ambitieus maar ook ijdel, speels en onrustig en dit tot ergernis van zijn vader die vreest dat deze eigenschappen de muzikale carrière van zijn zoon zullen ondermijnen.

Na de dood van vader Leopold treedt Wolfgans vrouw, Konstanze Weber, meer en meer op de voorgrond. Ze doet er alles aan om uit de benarde financiële situatie te geraken veroorzaakt door de spilzieke en nonchalante Wolfgang. Dit moet verkeerd aflopen. Het relaas van hoe deze zieke man aan zijn einde komt is tragisch en ontroerend.

Reactie in de pers
Het stuk werd in een bijna uitverkochte Hemelhoeve op een daverend applaus onthaald.
Door de prachtige kledij en zetels waant het publiek zich ogenblikkelijk terug in de achttiende eeuw. Het verschillende gebruik van achtergrondkleuren versterken dit effect nog: rood voor het keizerlijk hof, blauw voor het huis en de paus. “Het is onbetaalbaar om al de meubelstukken uit de verschillende plaatsen in het decor op te nemen. Daarom probeerden we met lichteffecten hetzelfde doel te bereiken”, aldus de auteur. Een originele aanpak, die aardig gelukt is. Bovendien zorgde de live-muziek voor een extra touch.
Brasschaatse Film

Mozart