Getreinde Wanhoop

Het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert. Eva Bauwens wordt opgeroepen voor een werkkamp in Duitsland. Zij duikt onder. De gestapo vindt haar. Het 17-jarige meisje wordt opgepakt en op een trein naar Duitsland gezet. Daar vertelt ze haar verhaal. Hoe haar huis gebombardeerd werd, haar broer vermist werd en vooral hoe zij de oorlogsellende met zijn honger en kou probeerden te overleven. De treinreis verloopt niet zonder gevaar. De trein wordt gebombardeerd. Het rijtuig loopt vast in de sneeuw en bovendien moet er ook gestopt worden om de lijken uit de wagons te verwijderen.

Eva maakt kennis met een Duitse soldaat. Zij probeert zijn vertrouwen te winnen. Ze slaagt erin om enkele sieraden te ruilen voor voedsel. Overleeft Eva deze reis, probeert ze met de hulp van de soldaat te ontsnappen? Dit ontroerende, aangrijpende stuk dat gebaseerd is op waar gebeurde feiten zal elke generatie naar de keel grijpen.

Getreinde Wanhoop, door Dirk Dobbeleers en Marc Hendrickx, werd uitgegeven bij Houtekiet, 2003. Het boek kwam tot stand in samenwerking met Pax Christi naar aanleiding van de Vlaamse Vredesweek 2003.
Een heruitgave kwam er in september bij uitgeverij Abimo in 2008. Het boek kost € 14,75.

Johan Berenschot, Nederlandse Bibliotheekdienst:
“Een goed geschreven boek dat een beklemmend beeld geeft van de gruwelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Gregory Haes, een lezer:
“Ik vond het een fantastisch boek, wel een droevig einde.”

Getreinde Wanhoop