Spoken losgebroken

In “Spoken losgebroken” brengt Bas samen met zijn ouders de vakantie door in een Schots kasteel. Al gauw merken ze dat het er spookt. Dit zorgt voor een boel grappige, maar ook spannende toestanden.  

“Spoken losgebroken” is bedoeld voor kinderen die niet graag en niet zo vlot lezen.

Ze hoeven met dit boekje niet alleen aan de slag. Sommige hoofdstukken kunnen zelf worden gelezen, andere zijn om voor te lezen of samen te lezen met behulp van ouders, grootouders, een grote broer of zus, de babysit. De hoofdstukken die de kinderen zelf moeten lezen hebben een lager AVI-niveau dan de hoofdstukken die voorgelezen worden. Op school kan een oudere leerling of een leerkracht helpen. Lukt zelfs dat niet, dan is er ook nog de luistercd. Daar staat de volledige tekst van het boekje op. Met een echt Spokenlied er bovenop (ook in karaokeversie). Op het einde van het boek vind je bovendien een brochure waarmee het kind stap voor stap een leesverslag over het verhaal leert maken.

Zowel de klassieke AVI-niveaus als de nieuwe Nederlandse AVI-niveaus staan aangegeven.

Uitgegeven bij Abimo

Het boek kost 18,95 euro (vertelcd inbegrepen) en is te verkrijgen bij de auteur: dirk.dobbeleers@telenet.be

Isabelle Wils zorgde voor de talrijke, mooie en kleurrijke illustraties.

Recensies:
Het doel van dit boek is om kinderen leesplezier bij te brengen door ze te helpen bij het leren lezen. Door het grappige verhaal en de wisselende leesniveaus zal dit zeker een handig hulpmiddel zijn. Er hoort ook een aangename vertelcd bij het boek. Zo kan je vooraf, tijdens of na het lezen nog meer genieten van dit verhaal. De personages zijn goed gekozen en raak getypeerd, ze passen helemaal in dit vlotte spookverhaal. De illustraties sluiten aan bij die speelse, humoristische sfeer.
Een geslaagd project.
Mik Ghys – Pluizuit

De vele dialogen zorgen voor vaart in het verhaal en minder ervaren boekenwurmpjes worden niet belast met saaie beschrijvingen. Isabelle Wils zorgde voor sfeervolle illustraties in warme kleuren. Leuk is dat de spoken erg sympathiek en zelfs schattig zijn voorgesteld (hoewel ze erg hun best doen om Bas en zijn ouders de stuipen op het lijf te jagen), terwijl moeder Wiske en vader Mon als dragonder en pantoffelheld worden afgeschilderd. Dirk Dobbeleers heeft veel ervaring als theaterauteur en dat schemert door in dit boek. Leerkrachten die inspiratie zoeken voor een volgend schooltoneel kunnen er volgens mij zo mee aan de slag. ‘Spoken losgebroken’ is een enorm veelzijdige uitgave, ideaal om mee te nemen op vakantie. Liefst meenemen op een donkere, regenachtige dag, dat griezelt fijner.
Kathleen Verbiest (voor Raak)

Neen, niet alle kinderen lezen graag. Sommigen hebben er een gloeiende hekel aan. Maar soms, als iemand hen een handje helpt, ontdekken ze dat een boek best fijn gezelschap kan zijn. Dit boek van Dirk Dobbeleers en Isabelle Wils is zo’n hulpje. Korte en makkelijke teksten en een beetje spannend, die niet-grage lezers willen bekeren. De leuke spokentekeningen helpen daarbij. En wie eerst wil weten welk vlees er in de kuip zit, zet de bijhorende cd op. Ouders van niet-grage lezertjes vinden hierin inspiratie en kinderen die het liever zelf oplossen, kunnen er in hun eentje mee aan de slag.
Gezinsbond

Spoken losgebroken